72 vots a favor del dret d’autodeterminació de tots els Països Catalansaa
Acords del debat de política general / 72 vots en favor del dret dautodeterminacio de tots els paisos catalans
Mapa dels Països Catalans

72 vots a favor del dret d’autodeterminació de tots els Països Catalans

La CUP-CC va sortir del Debat de Política General (DPG) del 5 i 6 d’octubre passat amb diferents èxits al sarró relacionats amb el referèndum i el Procés Constituent. També, però, amb altres resolucions aprovades prou significatives en el procés actual, com el reconeixement del dret a l’autodeterminació del conjunt de territoris dels Països Catalans, i de l’Aran, en tant que realitat nacional diferenciada. La resolució va ser aprovada amb els 72 vots de les diputades i diputats de Junts pel Sí i la CUP-CC.

La resolució especifica que “Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja de Ponent tenen el dret a decidir el seu estatuts polític”. El reconeixement dels Països Catalans és una demanda explícita i una victòria parlamentària de la CUP-CC.

La resolució continua: “En el procés de guanyar la seva independència, Catalunya mantindrà una relació prioritària amb els territoris dels Països Catalans amb els quals comparteix llengua, cultura i altres vincles forjats al llarg de la història”. En la mateixa línia, “el Govern de Catalunya ha de vetllar per la llengua de forma conjunta amb la resta de governs i institucions de les terres de parla catalana”, Amb aquest objectiu, “establirà polítiques que a través de la cooperació estrenyin llaços i afavoreixin els intercanvis, amb especial atenció als mitjans de comunicació”.

I un punt no per breu menys important, també a proposta de la CUP-CC: “L’Aran, com a realitat nacional diferenciada, té dret a l’autodeterminació”.

Poden consultar-se les resolucions aprovades en el Debat de Política General en aquest enllaç.

[El mapa que il·lustra aquest article ha estat extret d’aquest article]