La CUP aconsegueix que la cimera pel referèndum es faci abans d’acabar l’anyaa
Referèndum / cup aconsegueix que cimera pel referendum faci dacabar lany
Roda de premsa de la CUP a la plaça del Rei on es va demanar la cimera
Roda de premsa de la CUP a la plaça del Rei on es va demanar la cimera

La CUP aconsegueix que la cimera pel referèndum es faci abans d’acabar l’any

  • La negociació dels pressupostos també ha permès garantir diverses partides relacionades amb el referèndum i la creació de l’impost sobre els béns improductius de les empreses

La CUP-CC ha aconseguit el compromís del president Carles Puigdemont que la cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació es faci abans d’acabar l’any. La cimera, punt d’inflexió en els treballs polítics de definició i fermesa en la convocatòria del referèndum per a la independència, es desprèn d’un dels acords del Debat de Política General introduïts per la CUP-CC en la negociació amb Junts pel Sí. Contràriament al que s’havia dit fins ara des dels partits del govern, la cimera no depèn de l’aprovació o no dels pressupostos de la Generalitat de 2017.

És des d’aquest mateix espai des d’on es vehicularà també la Comissió d’experts pel procés d’autodeterminació, un altre dels compromisos presos pel govern a instància de la CUP-CC en el Debat de Política General. El compromís del president i del govern de convocar abans del 31 de desembre la cimera de forces polítiques i socials pel referèndum forma part també acords relatius a l’eix de treball de ruptura amb l’estat espanyol aprovats per l’últim consell polític de la CUP celebrat a Artés.

En la mateixa línia, des de la CUP-CC s’ha actuat com a garant que els pressupostos de la Generalitat que ara entraran a tràmit parlamentari, incloguessin suficients partides per garantir la celebració del referèndum en data i forma compromeses pel president i el govern davant els cupaires. Així, hi ha partides referents al referèndum en diferents apartats del pressupost. Per una part, en partides a Governació i Exteriors destinades a processos electorals. Aquestes partides serien ampliables amb el fons de contingència, que preveu partides per a diferents departaments que cobriran les despeses en processos electorals i participatius, amb 5,8 milions d’euros.

Finalment, la disposició addicional a la llei de pressupost preveu que el govern ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al referèndum . Això sí, especifica el text de la disposició addicional, en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria.

La CUP-CC també reivindica haver aconseguit, en la línia d’incrementar els ingressos de la Generalitat per a partides socials i de lluita contra el frau fiscal, la creació del nou impost sobre grans fortunes, concretament sobre els béns improductius de les empreses. L’impost grava la tinença de béns immobles, de vehicles de motor igual o superior a 200 cavalls, d’embarcacions de lleure de més de 8 metres d’eslora i d’aeronaus. Aquests béns de luxe propietat de les empreses tributaran sempre que no estiguin relacionats amb l’activitat econòmica de l’empresa ni prestin cap servei públic.

Les limitacions del marc autonòmic i de les imposicions de la UE no permeten els canvis radicals i de transformació que la CUP considera necessaris per garantir que es cobreixen les necessitats de les classes populars. Amb tot, els anticapitalistes han denunciat que el govern no està tensant el límits del que sí que està permès dins de l’autonomia, referint-se als impostos de Patrimoni, Successions i IRPF. La CUP considera que per guanyar el referèndum i convèncer el màxim de gent, els pressupostos haurien de ser també un punt d’inflexió en les polítiques socials i marcar un canvi de tendència, és a dir, que no poden ser uns pressupostos continuistes amb unes polítiques neoliberals que han augmentat les desigualtats i han desestructurat els serveis públics.