Desacord en els ‘tempos’ de la llei de transitorietat, la principal llei de rupturaaa
Llei de règim jurídic / desacord en els tempos de la llei de transitorietat la principal llei de ruptura
Justícia - Llei de Règim Jurídic

Desacord en els ‘tempos’ de la llei de transitorietat, la principal llei de ruptura

La llei de Règim jurídic català ha de desenvolupar la transitorietat jurídica en el moment de la desconnexió amb la legalitat espanyola.

La llei no avança al ritme que seria desitjable. La CUP-CC insisteix constantment en reactivar la ponència per avançar, ja que és la principal llei de ruptura.

Però la proposició de llei es troba totalment tutelada pels tres màxims responsables de Procés del Govern (Carles Viver i Pi-Sunyer i Víctor Cullell, que pengen de Presidència, i Josep Maria Reniu, de Vicepresidència), que van presentar un primer esborrany a la CUP-CC, que els va demanar que l’esmenessin per actualitzar-lo a la Declaració del 9-N i a una perspectiva més concreta del que des de la CUP-CC es considera que hauria de tenir una llei de transitorietat.

Es tracta de la llei que ha de donar una continuïtat jurídica per assegurar que en el primer dia de República tothom té tots els drets garantits. Un marc mínim per fer la transició d’un Estat a l’altre, però sense entrar en detalls ni pretendre que ja sigui una protoconstitució catalana, amb totes les institucions de la República ja estructurades al detall. Ha de garantir la nacionalitat, i en base d’això poder elaborar el cens, o figures com la del cap d’Estat o la mateixa forma d’Estat, inexistents en el règim autonòmic, però sense entrar en apartats més propis d’una Constitució.

Un altre debat gira entorn del tempos de la llei. L’article número 1 hauria de fixar que Catalunya és una república independent. En el moment que s’entri a tràmit té punts per ser impugnada i suspesa pels tribunals espanyols. Mentre el Govern vol esperar, la CUP-CC, és partidària d’agilitzar els tràmits per generar contingut i proposta i, així, avançar, en la mesura que sigui possible, la tramitació parlamentària.