Els pressupostos, un instrument clau per assolir una majoria social independentistaaa
Pressupostos de ruptura / els pressupostos un instrument clau per assolir una majoria social independentista
Imatge de la manifestació del 20 d'octubre de 2014 en el marc de la campanya Independència per canviar-ho tot | Foto: Xarxa Penedès
Imatge de la manifestació del 20 d'octubre de 2014 en el marc de la campanya Independència per canviar-ho tot | Foto: Xarxa Penedès

Els pressupostos, un instrument clau per assolir una majoria social independentista

Uns pressupostos per a la independència també han de ser una eina clara de construcció de la República, diuen els cupaires. Per tant, per a la CUP-CC han d’avançar clarament en l’articulació de les estructures d’estat, assegurant-se recursos per dotar les partides per al desenvolupament de l’Agència Tributària o tot allò que és necessari per impulsar el Procés Constituent.

I en la construcció de la República hi ha un altre pas ineludible que és guanyar el referèndum d’independència. I per fer-ho caldrà convèncer la majoria que la independència és un projecte per afavorir les majories. En un context d’augment de les desigualtats, en què els rics cada vegada són més rics i els pobres cada vegada més pobres, pels cupaires els pressupostos han de ser un instrument de redistribució de la riquesa.

Han de ser un instrument per consolidar una majoria social que identifiqui el projecte independentista amb un projecte que va més enllà d’un canvi de banderes i de governants, i que es visualitzi, per part d’una majoria social, com un projecte econòmic, social i cultural orientat a la satisfacció de les necessitats d’aquestes majories, i nascut de la voluntat d’aquestes mateixes majories.

Per tant, cal tocar privilegis, diuen des de la CUP-CC, i els pressupostos són un instrument crucial per visualitzar que l’independentisme també està preocupat per les desigualtats i disposat a combatre-les. Per això, pels cupaires cal apujar els impostos als que més tenen i més guanyen. Això vol dir apujar l’IRPF als qui cobren més de 60.000 euros anuals, introduir un nou impost a les grans fortunes i recuperar l’impost de successions i donacions al nivell del 2008.

Augmentar els impostos als qui més tenen és compartit per tres de cada quatre catalans, segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), i per tant genera un consens molt ampli dins la societat catalana. De fet, el 85% dels votants de JxS consideren que aquesta és una política necessària a curt termini.

Finalment, queda pendent una auditoria del deute, que ha de servir per definir futures polítiques d’endeutament i gestió pública, segons la moció sobre el deute de la Generalitat presentada per la CUP-CC i aprovada, tot i que escapçada respecte el text original, amb el suport en la majoria de punts de JxS i CSQP.