La llei de la seguretat social catalana, una ocasió per incorporar nous dretsaa
Llei de protecció social / la llei de la seguretat social catalana una ocasio per incorporar nous drets
consulta mèdica - Agència Protecció Social

La llei de la seguretat social catalana, una ocasió per incorporar nous drets

La Llei integral de protecció social catalana és la que ha de desenvolupar el sistema de seguretat social de la República. Abans d’entrar en la llei pròpiament dita, però, s’ha començat a tramitar al Parlament la Llei de l’Agència de Protecció Social (ACPS), una estructura ja prevista en l’actual legislació autonòmica. Ara es troba en fase de debat de la totalitat, la més avançada de totes, i s’està a punt d’entrar en la fase de les compareixences.

L’ACPS centralitzarà tots els pagaments i prestacions de l’Estat, des de la renda mínima d’inserció (RMI) als ajuts de lloguer, en una sola finestreta única. Es tracta d’una estructura que ja era possible actualment i que no havia estat desenvolupada durant els més de 30 anys de governs autonòmics.

La segona llei per desenvolupar el sistema de seguretat social de la nova República, que hauria de ser molt més substantiva, està a les beceroles. De fet, no s’ha fet, no se’n coneix cap text i només s’han fet algunes reunions inicials d’intercanvi d’idees. L’objectiu seria poder incorporar noves figures amb nous drets per poder revisar el model actual, que sovint oblida la perspectiva de gènere, en el marc del procés constituent,