Qui som?aa

Qui som?

L’Observatori del Procés és un projecte periodístic de ‘fact checker’ impulsat per la CUP-CC en col·laboració amb un equip de periodistes independents que té per objectiu verificar el compliment dels acords aprovats al Parlament de Catalunya en tot el que fa referència al procés sobiranista. L’Observatori del Procés també vol posar a disposició dels lectors dades i informacions fruit de la dinàmica parlamentària que sovint queden amagades dels titulars i que poden ajudar a entendre amb més claredat i transparència l’avenç -o no- del procés cap a la independència.

El ‘fact checker’ és una eina periodística que es basa en la fiscalització de polítiques concretes. A partir d’un programa electoral o d’un acord de govern, determina fins a quin punt el responsable de tirar endavant els compromisos assumits els està fent o no efectius. En aquesta línia, l’Observatori del Procés pretén determinar els avenços, retrocessos o estancaments del procés cap a la independència, i assenyalar de forma gràfica i entenedora el grau de compliment dels acords aprovats al si del Parlament de Catalunya en tot allò que fa referència al procés.

L’Observatori del Procés s’estructura, en una fase inicial, a partir de vuit àmbits:

  • Compromisos derivats de la declaració del 9-N
  • Compromisos derivats de la comissió de Procés Constituent
  • Lleis de desconnexió
  • Desobediència al Tribunal Constitucional
  • Pressupostos per la independència
  • Referèndum
  • Compromisos derivats de la qüestió de confiança
  • Compromisos derivats del debat de política general

Alhora que es fa una tasca de fiscalització, l’Observatori del Procés també pretén posar a disposició de tothom tota aquella documentació i elements informatius que facin més entenedor el procés i els compromisos de cadascun dels actors polítics que hi participen.

L’Observatori del Procés es limita a fiscalitzar aquella acció parlamentària i de govern, i no entra en el seguiment de la no menys important tasca que es fa en el procés cap a la independència des del carrer, des del municipalisme i des de les associacions i organitzacions que treballen fora de l’àmbit institucional.