Referèndum sí o sí, com a molt tard el setembre de 2017aa
Referèndum / referendum si o si com a molt tard el setembre de 2017
Referèndum

Referèndum sí o sí, com a molt tard el setembre de 2017

La CUP-CC va aconseguir en el Debat de Política General (DPG) del 5 i el 6 d’octubre passats que es concretessin dos àmbits molt importants, com són el calendari i detalls destacats del referèndum així com més concreció en el desplegament del Procés Constituent. La setmana anterior, en el debat de la qüestió de confiança al president Carles Puigdemont, s’havia arrencat el compromís de convocar el referèndum, sí o sí, pactat o sense pactar amb el govern espanyol, durant la segona quinzena de setembre.

I del DPG se’n sortia amb la resolució aprovada pels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP-CC d’instar el Govern a la celebració d’un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, “com a molt tard el setembre de 2017” amb una pregunta clara i de resposta binària. Així s’obre la possibilitat de fer el referèndum abans del setembre de 2017, si s’ha fet la feina a temps i es donen les condicions necessàries.

Encara en l’àmbit del referèndum, en el DPG s’escurçaven també altres terminis a instància  de la CUP-CC. Així, abans del 31 de desembre de 2016 s’ha d’haver constituït una comissió de seguiment per l’impuls, control i execució del referèndum. En la mateixa resolució, el Parlament es compromet a activar tots els dispositius legislatius necessaris per dur a terme la celebració del referèndum i per donar-li al mateix temps cobertura legal. Un aspecte, aquest últim, important per fer callar aquells que diuen que el referèndum serà un segon 9-N.

El 31 de desembre de 2016 també és la data límit fixada per tenir enllestida la ponència conjunta sobre règim jurídic. Un text que ha de contenir com a mínim, seguint la resolució aprovada al DPG, la regulació sobre la successió d’ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República catalana i l’aprovació de la Constitució, així com el reglament de l’Assemblea Constituent.

I finalment, abans d’acabar el 2016 el Parlament també es compromet a crear una comissió d’experts pel seguiment del procés d’autodeterminació integrada per persones de l’àmbit internacional que hagin conegut altres processos similars o juristes coneixedors de la matèria. L’objectiu de la comissió serà deixar constància del respecte per les garanties democràtiques en tot el procés, incloent el referèndum, per part de les institucions catalanes i per part de l’Estat espanyol. La comissió ha d’estar creada abans d’acabar el 2016 i celebrar una conferència pública per donar a conèixer els seus objectius.

Poden consultar-se les resolucions aprovades en el Debat de Política General en aquest enllaç.