La CUP publica «Despertem la primavera del referèndum!»aa
Referèndum / cup publica despertem primavera referendum
La CUP-CC entén la mobilització popular com un factor clau per assolir el referèndum en els extrems acordats
La CUP-CC entén la mobilització popular com un factor clau per assolir el referèndum en els extrems acordats

La CUP publica «Despertem la primavera del referèndum!»

Un informe de la CUP explica l’estat dels debats entorn a la llei de transitorietat, la legalitat internacional i el referèndum. El text proposa treballar a partir del marc de «legalitat intervinguda» per un «estat autoritari de dret», I posa en dubte «l’anar de la llei a la llei».

La CUP proposa basar els treballs dels propers mesos en el marc de «legalitat intervinguda» per un «estat autoritari de dret». Ho fa sota la premissa que en el moment que es vulguin aprovar els instruments per a exercir el dret a l’autodeterminació hi haurà suspensió del Tribunal Constitucional. I que la legalitat en què s’aprovarà la llei del referèndum serà la legalitat espanyola. «Davant per davant, molt probablement no tindrem una legalitat catalana sobirana, com sostenen alguns sectors, sinó una legalitat intervinguda», diu el document de la CUP-CC que ahir, dimecres, es van enviar a tota la militància. El marc de legalitat democràtica intervinguda «converteix en il·legítima l’actuació de l’Estat» i queda justificada la realització d’accions d’unilateralitat, «i si cal en el marc de la desobediència civil i/o desobediència institucional», conclou el mateix text.

L’informe està destinat a posar al dia a la militància, alhora que aporta elements de debat i reflexió sobre l’evolució dels treballs entorn a la ponència de transitorietat. Sota el títol de «Despertem la primavera del referèndum!», el text inclou una repassada als textos jurídics internacionals que han de servir per avalar tant el referèndum com una declaració unilateral d’independència, i les condicions en què s’haurà de donar aquest aval. Però el document també desvetlla alguns punts de vista no coincidents entre la CUP-CC i Junts pel Sí, i fins i tot, entre les formacions que conformen Junts pel Sí -diu l’informe-. Entre aquests, si la llei que ha de donar validesa jurídica al referèndum ha de ser una llei separada de la de transitorietat, com voldria la CUP-CC, o si s’uneix la regulació del referèndum a la llei de transitorietat, com defensa Junts pel Sí.

Entorn als debats sobre una llei o dues lleis, el text marca posicionament de la CUP-CC en favor de fer dues lleis separades: una que doni un marc legal al referèndum i que el permeti diferenciar-se meridianament del 9-N de 2014, i una altra que marqui les pautes de la transitorietat jurídica cap al nou estat independent. L’informe enviat a la militància de la CUP entra en els pros i contres de les dues opcions, i s’acaba decantant per dues lleis perquè els cupaires entenen que així se segueix l’ordre lògic de primer guanyar el referèndum i després constituir el nou estat, de la mà de la llei de transitorietat -guanyant legitimitat internacional- i «de cara a intentar sumar més suports a la llei de referèndum que no podríem arrossegar mai a la llei de transitorietat», diu el text. Finalment, els cupaires preferirien dues lleis separades per evitar, diuen, confiar a cegues en que la llei aprovada al Parlament aguanti la suspensió per part del Tribunal Constitucional.

Hi ha diferents punts de vista sobre si la llei de transitorietat ja donarà cobertura jurídica al referèndum i als funcionaris que hi participin. Segons l’informe, «existeix un mantra construït darrerament sobre la llei de transitorietat que beu de dos principis no compartits per la CUP». Per una banda, la delegació política, posant el focus en la llei com a mecanisme de resolució de tots els problemes i deixant-los tots en mans de la classe política, obviant el paper clau de la mobilització popular. Però també que cal cobrir els funcionaris i tothom amb un instrument «que permeti el pas de llei a llei com una mena de panacea jurídica que ho arregla tot». Un argument que la CUP-CC qualifica de «discurs màgic».

D’aquí que des de la CUP-CC es plantegi l’escenari dels pròxims dos mesos més a partir d’un marc de «legalitat intervinguda» i «estat autoritari de dret» que deslegitimi a ulls del gruix de la població de Catalunya, però especialment de la comunitat internacional, les actuacions dels tribunals i el govern espanyol. Tot plegat, acompanyat d’una «contraproposta d’empoderament popular i de mobilització més autogestionada i de construcció d’un discurs i unes pràctiques que permetin assumir contextos de legalitat intervinguda on caldrà desobeir el Tribunal Constitucional i la resta del poder judicial com els autèntics ariets del règim del 78».

Més enllà de les diferències metodològiques, però, l’objectiu dels propers mesos, senyala el text de la CUP-CC, és garantir que hi haurà referèndum i que aquest es materialitzarà en condicions d’irreversibilitat, «per tal de segellar que sota cap concepte tornarem a la legalitat autonòmica per via d’unes eleccions al Parlament rebin l’adjectiu que rebin». En aquest marc polític excepcional, conclou el text, el paper de la CUP-CC ha de ser, des d’una mirada «crítica, raonada i generosa», el de centrar «l’embat rupturista en la importància de quatre elements: (1) la mobilització popular; (2) la determinació política; (3) l’internacionalització del conflicte, i (4) l’assumpció d’espais de desobediència».

Pot consultar-se l’informe complet en aquest enllaç.

Etiquetes : Referèndum