Les esmenes de la CUP-CC als pressupostos permeten rescatar 760 milions per a fins socials sense incrementar els ingressosaa
Pressupostos de ruptura / esmenes cup cc als pressupostos permeten rescatar 760 milions fins socials incrementar ingressos
Eulàlia Reguant a la intervenció que ha fet aquest dimarts al debat de pressupostos al Parlament
Eulàlia Reguant a la intervenció que ha fet aquest dimarts al debat de pressupostos al Parlament

Les esmenes de la CUP-CC als pressupostos permeten rescatar 760 milions per a fins socials sense incrementar els ingressos

Les esmenes de la CUP-CC als pressupostos de la Generalitat permeten rescatar més de 700 milions d’euros per a fins socials sense incrementar els ingressos. En concret,es tracta de 760 milions d’euros, dels quals 626 aniran destinats a onze programes pressupostaris nous vinculats a fons transversals. I en tant que transversals han de permetre treure el màxim de profit a partides ja existents en els pressupostos que entraran a tràmit després de la votació d’aquesta setmana. Amb les esmenes de la CUP-CC aquests fons que es consideren prioritaris des d’un punt de vista social es podran finançar de forma interdepartamental.

Tal com ha exposat Eulàlia Reguant, diputada de la CUP-CC, en la seva intervenció aquest dimarts a la tarda en el debat d’admissió a tràmit dels pressupostos, “és evident que en el context de submissió política a l’Estat espanyol i a la Unió Europea, existeix un recorregut petit a l’hora de fer propostes econòmiques de transformació social profunda a través del pressupostos, però es pot fer més”. I ha afegit: “Es pot apuntar voluntat de canvis, es pot demostrar que la República que construïm és diferent a l’autonomisme que hem conegut els darrers 30 anys”. En la línia, com ha conclòs Reguant, que els pressupostos han de ser “una eina per guanyar el referèndum i, així, poder “convèncer al màxim de gent possible que la República és una oportunitat, i per això també els pressupostos haurien de ser el punt d’inflexió en les polítiques socials”.

Rebaixa de retribucions dels alts càrrecs per reforçar la renda garantida ciutadana

En aquesta línia, les esmenes de la CUP-CC proposen, entre altres mesures, la creació dels 11 programes pressupostaris nous vinculats a fons interdepartamentals. Però no només això, sinó que també es modifiquen algunes partides significatives, no tant per la quantitat, sinó pel que representen de polítiques neoliberals i de manteniment de privilegis. Així, algunes de les propostes clau de les esmenes que la CUP-CC presenta als pressupostos són les següents:

 • Reducció del 19% de les retribucions complementàries dels alts càrrecs i dels càrrecs de confiança per destinar-ho íntegrament al fons de renda garantida de ciutadania. Només amb aquesta mesura es rescaten tres milions d’euros destinats íntegrament a fins socials. Eulàlia Reguant en la seva intervenció parlamentària d’aquest dimarts havia expressat la preocupació de la CUP-CC que en un moment de crisi com el present el pressupost del Departament de Treball, Afers Socials i Família només augmentés de 100 milions d’euros sobre un pressupost de 27.000 milions. “Cal abordar d’una vegada per totes la necessitat d’implementar una renda garantida de ciutadania com a dret subjectiu i per tant, anar més enllà de les paraules i posar-hi recursos”, ha afegit Reguant.
 • Combatre les polítiques d’austeritat i de dèficit, eliminant topalls i frens a la contractació de personal i d’augment de la despesa en els sectors públics estratègics. En aquest sentit, Eulàlia Reguant ha recordat avui al Parlament que una part important de l’increment del pressupost d’educació va destinat a augmentar els concerts educatius, amb una partida de 55 milions d’euros. I amb la següent reflexió: “Propostes per millorar la qualitat de l’ensenyament públic com són l’augment de 6.000 professors, que permetrien desdoblar grups entre d’altres, estan lluny de ser recollides; no hi ha 140 millions d’euros per millorar l’escola pública, espai de cohesió en aquest país?”. En la mateixa línia de reforçar la dotació per a l’escola pública, les esmenes de la CUP-CC preveuen un augment del control dels concerts educatius, eliminant els dels centres que segreguen per sexe o que no compleixen els criteris d’escola inclusiva o segreguen per motius racials, socials o culturals i, per tant, no tinguin una composició d’alumnat similar dels centres públics propers per zona i població.
 • Major control de les polítiques d’aval de la Generalitat, i que sigui el Parlament qui autoritzi els avals de valor superior als 10 milions d’euros. Així mateix es proposa que no siguin autoritzats avals com els concedits al Formula One Group de Bernie Ecclestone i al deficitari circuit de Montmeló. “Vostès creuen que mantenint els rescats de les pistes d’esquí o els avals a Formula One Group o intentant desplegar Barcelona World construïm la República del 96%?”, s’ha preguntat Eulàlia Reguant en la seva intervenció al debat parlamentari d’aquest dimarts.
 • Creació dels 11 programes pressupostaris nous vinculats a fons transversals i interdepartamentals amb els següents objectius:
  •  Lluita contra la corrupció i l’evasió fiscal. Més enllà de dotar de fons interdepartamentals per a aquest fons, es proposa en una altra esmena la creació d’una nova entitat de dret públic, el Mecanisme català contra la corrupció.
  • Rescabalar serveis externalitzats i reuperar-ne la gestió pública, en un fons general però també amb propostes concretes com un programa de gestió integral de les emergències, d’eliminar la precarietat de la política cultural o per rescatar i fer públiques les autopistes catalanes. En aquest sentit, per exemple, es proposa en sengles esmenes la creació de l’organisme autònom Emergències de Catalunya i d’Autopistes públiques de Catalunya, com a empresa de capital exclusivament públic adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat.
  • Crear un parc públic d’habitatge arreu del territori.
  • Fons estructural de cohesió social i per a la garantia d’ingressos pensat per desenvolupar la renda garantida de ciutadania.
  • Crear una Banca Pública Catalana, com a  entitat de dret públic adscrita a Economia i Finances.
  • Crear un Banc de Terres, una altra entitat de dret públic adscrita a Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i que tindrà com a missió la construcció d’un parc públic de terres via adquisició, cessió o arrendament de finques rústiques per poder-les cedir a finalitats públiques en el marc d’un desenvolupament agrícola comunitari.

També es proposen fons específics d’ajuda a la cooperació, de lluita contra el canvi climàtic, de defensa del patrimoni natural, de polítiques d’igualtat de gènere i lluita contra la violència masclista o de foment de l’economia cooperativa.

293 milions rescats de la reversió d’externalitzacions

Entre els fons que es doten amb majors quantitats, hi ha els referits a la reversió d’externalitzacions, que fa possible rescatar fins a 293,9 milions d’euros. També 54,1 milions d’euros que es destinen a educació; 45,4 a renda garantida de ciutadania, o 41 a habitatge públic de lloguer. Al foment del cooperativisme, entre ajuts i crèdits a retornar, s’hi destinarien 180,6 milions d’euros.

Alguns altres exemples d’on es treuen els diners que es destinaran als fons de nova creació són els següents:

a) Rebaixa de les despeses de Protocol per destinar-les al Fons de Lluita contra la violència masclista.

b) Baixar fins a un 10% en salut les partides relatives a externalitzacions per a dotar el Fons per a la recuperació de la gestió pública.

c) De les partides que des de la CUP-CC es qualifiquen com a “estratosfèriques” del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), un organisme com recorden els cupaires “amb una gestió poc transparent”, es reparteixen fons per al Fons per a la millora de l’educació públca, el Fons d’Habitatge, el Fons de Renda Garantida de Ciutadania, el Fons de Cooperació o el Fons per a la recuperació de la gestió pública.

d) De les transferències i aportacions de capital a empreses privades previstes pels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Coneixement, es dota també el Fons d’Habitatge.

e) Dels diners de l’Incasòl destinats a sòl industrial s’han creat tres fons dotats amb cinc milions d’euros cada un: Fons per a la configuració d’un banc de terres; fons de protecció de la natura, i fons de lluita contra el canvi climàtic.

I un referèndum no vinculat a l’existència d’un marc legal vigent

I finalment, i no per això, ni molt menys, de menys importància: en matèria de referèndum, la CUP-CC proposa en una esmena específica que no es vinculi a l’existència d’un marc legal vigent sinó que la garantia del referèndum sigui en totes les condicions.